Pages

Friday, January 23, 2009

Nice present...


Thank you so much for K.Olie because you give me ar nice present. Nice perfume.... ( The Body Shop) I like that. Thank you K.Olie.

Hari Ulangtahun... Sanah Helwah... Happy Birthday.. ( 26 )

( Fazat Asma d latest in January 2009 )
Hari ulangtahun kelahiranku yg ke 26. Dah makin tua dari tahun ke tahun. Gerun dengar bila dah mencecah usia 26 nie. Perjalanan hidup makin mencabar untuk di lalui. Sepanjang 26tahun usiaku banyak perkara suka dan duka telah pun ku lalui. Daripada yg semanis2 peristiwa hinggalah sepahit2nya telah pun ku lalui. Kehidupan walau sukar mesti di lalui kerana di situlah kita di uji sama ada kita kuat ataupun tidak untuk mengharunginya.
Ku panjatkan kesyukuran pada Allah SWT yang masih dan terus memberikan kehidupan hingga hari ini. Moga usia yg diberikan oleh Allah SWT ini akan ku pergunakan dengan sebaik2nya untuk kehidupan dunia dan akhirat. Kepada ma dan abah syukran atas segala curahan kasih sayang dan nasihat untuk Fazat. Tanpa ma dan abah siapalah Fazat di dunia ini. Buat rakan2 seperjuangan selama 26tahun ini, Fazat ucapkan terima kasih banyak2 kerana sudi menjadikan Fazat rakan dalam hidup "u all". Doakan diriku di permudahkan urusan kehidupan dunia dan akhirat. Ameen.

" Semoga berjaya dalam kehidupan ... Fazat Asma binti Mohd Dawam "

Wednesday, January 21, 2009

2009 is are new brand from Barack Obama??


Are new brand from United State... Barack Obama...
Congratulation!..





Saturday, January 17, 2009

Aquaria day....



Just are little story about 17/01/2009.

I went to Aquaria KLCC with K.Olie, Shakira and Nan. I went to Aquaria KLCC around 10am. Before masuk dalam Aquaria we all sempat breakfast dulu. Just nasi goreng and tea ice lemon cukup untuk mengalas perut daripada lapar. Tue pun kekenyayang because sepinggang nasi goreng penuh. Memang kenyang. Then at 11am we all beratur utk beli tiket before masuk ke dalam Aquaria. I don't know berapa harga tiket because K.Olie yg bayar. Then maybe have diskaun because K.Olie is are Petronas stuff. But I don't know how much? Just, I think around RM36 for one person and for children around RM25. This is are first time for me because sebelum pergi Egypt tak berkesempatan untuk ke Aquaria KLCC. Al maklum masa tue belajar kat Kedah then habis-habis belajar terus berkerja sekejap then terus ke Egypt so tak berpeluang untuk ke Aquaria untuk makan angin. But akhirnya berpeluang juga ke Aquaria. Syukran atas peluang yg Allah beri dalam hidupku. I look Shakira's very excited. Happy tengok dia gembira.
After 3hour in Aquaria we all pun keluar. Shakira sempat ambil gambar kenangan with mermaid.. hehehe.. She's very cute girl. Kehidupan laut dalam adalah pengalaman yg menarik bagi mereka yang gemarkan sukan skuba, menyelam and so on yang berkaitan dgn dunia lautan. Memang best. After that we all go to "Little Penang". Just order 'cendol'. Very delicious.. Yurm..yurm..yurm.... Pulak tue semenjak balik Malaysia tak berkesempatan lagi nak makan 'cendol'. Memang best.Then in "Little Penang" I saw one experiance about bisnues. Bagaimana perniagaan bergerak seiring dengan perkhidmatan. Very strategic and wonderful "Little Penang" menjalankan perniagaan. 'Respect'.



After settle menghilangkan dahaga dekat "Little Penang" we all pun bergegas untuk pulang because we all belum lagi menunaikan kewajipan untuk solat zuhor. Walaupun penat tapi gembira. Shakira keletihan dan tertidur dalam kereta hingga sampai di Seri Maya. Shakira very happy today because dapat pergi Aquaria and I also happy like Shakira. Hehehe...
"Thank you Allah because you give me rezeki yang tak pernah putus.
Syukran atas pemberianMu Ya ALLAH."


Friday, January 16, 2009

Happy Birthday to Shakira Al Nur....


Happy birthday to u... Happy birthday to u... Happy brithday to Shakira Al Nur... Happy birthday to u.... ( 5 years old now! )

Thursday, January 15, 2009

Who's in January...??

JANUARY
* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
* Pandai mengambil hati orang lain.
* Pendiam kecuali telah dirangsang.
* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
* Cukup sayang pada kanak-kanak.
* Suka duduk di rumah.
* Setia pada segala-galanya.
* Perlu belajar kemahiran bersosial.
* Sifat cemburu yang sangat tinggi

Wednesday, January 14, 2009

Good Luck...




Good luck to all my friend in Al Azhar University x-specialy to cawangan Lil Banat Iskandariah. Usaha bersungguh-sungguh. InsyAllah selagi kita berusaha Allah akan membantu. Good luck untuk you all semua...

Tuesday, January 13, 2009

Sakit gigi


Minggu ni mood tak berapa nak baik kerana AKU SAKIT GIGI........

Friday, January 9, 2009

Morning Glory...

Today i wake up at 6am. Tak tahu kenapa hari ni, after wake up dari tidur perasaanku sgt damai dan gembira sekali. Menjelmalah kedamaian setelah berakhirnya keresahan. Syukur pd ALLAH SWT yg masih memberikan kehidupan utk hari ini. Moga kehidupan yg Allah berikan ini akan dapat ku manfaatkan dengan sebaiknya. InsyAllah.

Hari ini ku mulakan aktivitiku dgn berjoging selama 2jam. Bermula jam 8.30am until 10.30am. Dah dekat 2minggu tak berjoging. Hehehe...After jogging I go to Petronas Station to buy are Harian Metro. Setelah bayaranku buat, aku kembali semula ke kawasan kediamananku. Aku tidak bercadang lagi untuk terus ke rumah sebaliknya persinggahan ku lakukan. Singgah di taman permainan adalah destinasiku. Sambil duduk di atas buaian aku cuba membaca naskah akhbar yg telah ku beli sebentar tadi. Ruangan akhbar pagi ni menceritakan tentang isu rakyat Palestine yang tidak henti daripada menerima kekejaman daripada Israel. Moga Allah sentiasa melindungi mereka yang berjuang keranaMu Ya Allah. " Ya Allah berilah pertolongan pada mereka yg membantu agamaMu Ya Allah ". Setelah selesai aku tatap akhbar yg ku beli tadi aku bergegas pulang. Kepulangan yg secara tergesa-gesa kerana aku ingin menyambung bacaanku yg tertangguh malam tadi.


Blind girl

"There was a blind girl who hated herself just because she's blind. She hated everyone, except her loving fiance. He is always there for her. Blind girl said that if she could only see the world, she would marry her fiance.
One day, someone donated a pair of eyes to the blind girl and then she can see everything, including her fiance.
Her fiance asked her, "now that you can see the world, will you marry me?" The girl was shocked when she saw that her fiance is blind too, and refused to marry him.
Her fiance walked away in tears, and later wrote a letter to girl saying. "Just take care of my eyes dear."
Moral: This is how human brain changes when the status changed. Only few remember what life was before, and who's always been there even in the most painful situations.
Never take someone for granted, Hold every person close to your Heart because you might wake up one day and realize that you have lost a diamond while you were too busy collecting stones. Remember this always in life!
" You learn to love, not by finding a perfect person, but by learning to see an imperfect person perfectly."


Walaupun cerita yg sangat simple tp sungguh menarik ku rasakan ceritanya. Biar simple ceritanya tp ada nilai daripada panjang tp ntah apa-apa~~~






Wednesday, January 7, 2009

Always in my memories...



Hari nie entah kenapa ingatan di bumi Egypt menerpa dalam ingatan. Terasa kerinduan pd bumi Iskandariah ( Alexandaria). Rindu pada teman rapat..( yg speaky ) hehehe.. Pendek kata rindu pada suasana kehidupan di Alexandaria.

Monday, January 5, 2009

Koleksi bacaanku

LOVE...
The passengers on the bus watched sympathetically as the attractive young woman with the white cane made her way carefully up the steps. She paid the driver and, using her hands to feel the location of the seats, walked down the aisle and found the seat he had told her was empty. Then she settled in, placed her briefcase on her lap and rested her cane against her leg.
It had been a year since Safiya, thirty-four, became blind. Due to a medical misdiagnosis she had been rendered sightless, and she was suddenly thrown into a world of darkness, anger, frustration and self-pity. Once a fiercely independent woman, Safiya now felt condemned by this terrible twist of fate to become a powerless, helpless burden on everyone around her.
"How could this have happened to me?" she would plead, her heart knotted with anger. But no matter how much she cried or ranted, she knew the painful truth her sight was never going to return. A cloud of depression hung over Safiya's once optimistic spirit. Just getting through each day was an exercise in frustration and exhaustion. And all she had to cling to was her husband Meraj.
Meraj was an Air Force officer and he loved Safiya with all of his heart. When she first lost her sight, he watched her sink into despair and was determined to help his wife gain the strength and confidence she needed to become independent again. Meraj's military background had trained him well to deal with sensitive situations, and yet he knew this was the most difficult battle he would ever face.
Finally, Safiya felt ready to return to her job, but how would she get there? She used to take the bus, but was now too frightened to get around the city by herself. Meraj volunteered to drive her to work each day, even though they worked at opposite ends of the city.
At first, this comforted Safiya and fulfilled Meraj's need to protect his sightless wife who was so insecure about performing the slightest task. Soon, however, Meraj realized that this arrangement was not working - it was hectic, and costly. Safiya is going to have to start taking the bus again, he admitted to himself. But just the thought of mentioning it to her made him cringe. She was still so fragile, so angry. How would she react?
Just as Meraj predicted, Safiya was horrified at the idea of taking the bus again. "I am blind!" she responded bitterly. "How am I supposed to know where I am going? I feel like you are abandoning me."
Meraj's heart broke to hear these words, but he knew what had to be done. Meraj promised Safiya that each morning and evening he would ride the bus with her, for as long as it took, until she got the hang of it. And that is exactly what happened. For two solid weeks, Meraj, military uniform and all, accompanied Safiya to and from work each day. Meraj taught her how to rely on her other senses, specifically her hearing, to determine where she was and how to adapt to her new environment.
Meraj helped her befriend the bus drivers who could watch out for her and save her a seat. Meraj made her laugh, even on those not-so-good days when she would trip exiting the bus or drop her briefcase. Each morning they made the journey together and Meraj would take a cab back to his office. Although this routine was even more costly and exhausting than the previous one, Meraj knew it was only a matter of time before Safiya would be able to ride the bus on her own. Meraj believed in her, in the Safiya he used to know before she would lost her sight, who was not afraid of any challenge and who would never, ever quit.
Finally, Safiya decided that she was ready to try the trip on her own. Monday morning arrived, and before she left, she threw her arms around Meraj, her temporary bus riding companion, her husband, and her best friend. Her eyes filled with tears of gratitude for his loyalty, his patience, his love. Safiya said good-bye, and for the first time, they went their separate ways.
Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday... Each day on her own went perfectly and Safiya had never felt better. Safiya was doing it! She was going to work all by herself!
On Friday morning, Safiya took the bus to work as usual. As she was paying for her fare to exit the bus, the driver said, "Sister, I sure envy you."
Safiya was not sure if the driver was speaking to her or not. After all, who on earth would ever envy a blind woman who had struggled just to find the courage to live for the past year? Curious, she asked the driver, "Why do you say that you envy me?"
The driver responded, "It must feel so good to be taken care of and protected like you are."
Safiya had no idea what the driver was talking about, and asked again, "What do you mean?"
The driver answered, "You know, every morning for the past week, a fine looking gentleman in a military uniform has been standing across the corner watching you when you get off the bus. He makes sure you cross the street safely and he watches you until you enter your office building. Then he blows you a kiss, gives you a little salute and walks away. You are one lucky woman."
Tears of happiness poured down Safiya's cheeks. For although she could not physically see him, she had always felt Meraj's presence. Safiya was lucky, so lucky, for he had given her a gift more powerful than sight, a gift she did not need to see to believe - that can bring light where there had been darkness ...

10 Muharram...

KISAH KELEBIHAN BERPUASA PADA 10 MUHARRAM DAN PERISTIWA-PERISTIWANYA

Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda : " Siapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan siapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat. Dan siapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka."Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W : " Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?". Maka berkata Rasulullah S.A.W : " Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir'aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura !"

Sunday, January 4, 2009

Koleksi bacaanku....


MABUK DALAM CINTA TERHADAP ALLAH

Dikisahkan dalam sebuah kitab karangan Imam Al-Ghazali bahawa pada suatu hari Nabi Isa a.s berjalan di hadapan seorang pemuda yang sedang menyiram air di kebun. Bila pemuda yang sedang menyiram air itu melihat kepada Nabi Isa a.s berada di hadapannya maka dia pun berkata, "Wahai Nabi Isa a.s, kamu mintalah dari Tuhanmu agar Dia memberi kepadaku seberat semut Jarrah cintaku kepada-Nya."
Berkata Nabi Isa a.s, "Wahai saudaraku, kamu tidak akan terdaya untuk seberat Jarrah itu."
Berkata pemuda itu lagi, "Wahai Isa a.s, kalau aku tidak terdaya untuk satu Jarrah, maka kamu mintalah untukku setengah berat Jarrah."
Oleh kerana keinginan pemuda itu untuk mendapatkan kecintaannya kepada Allah, maka Nabi Isa a.s pun berdoa, "Ya Tuhanku, berikanlah dia setengah berat Jarrah cintanya kepada-Mu." Setelah Nabi Isa a.s berdoa maka beliau pun berlalu dari situ.
Selang beberapa lama Nabi Isa a.s datang lagi ke tempat pemuda yang memintanya berdoa, tetapi Nabi Isa a.s tidak dapat berjumpa dengan pemuda itu. Maka Nabi Isa a.s pun bertanya kepada orang yang lalu-lalang di tempat tersebut, dan berkata kepada salah seorang yang berada di situ bahawa pemuda itu telah gila dan kini berada di atas gunung.
Setelah Nabi Isa a.s mendengat penjelasan orang-orang itu maka beliau pun berdoa kepada Allah S.W.T, "Wahai Tuhanku, tunjukkanlah kepadaku tentang pemuda itu." Selesai sahaja Nabi Isa a.s berdoa maka beliau pun dapat melihat pemuda itu yang berada di antara gunung-ganang dan sedang duduk di atas sebuah batu besar, matanya memandang ke langit.
Nabi Isa a.s pun menghampiri pemuda itu dengan memberi salam, tetapi pemuda itu tidak menjawab salam Nabi Isa a.s, lalu Nabi Isa berkata, "Aku ini Isa a.s."Kemudian Allah S.W.T menurunkan wahyu yang berbunyi, "Wahai Isa, bagaimana dia dapat mendengar perbicaraan manusia, sebab dalam hatinya itu terdapat kadar setengah berat Jarrah cintanya kepada-Ku. Demi Keagungan dan Keluhuran-Ku, kalau engkau memotongnya dengan gergaji sekalipun tentu dia tidak mengetahuinya."
Barangsiapa yang mengakui tiga perkara tetapi tidak menyucikan diri dari tiga perkara yang lain maka dia adalah orang yang tertipu.
1. Orang yang mengaku kemanisan berzikir kepada Allah, tetapi dia mencintai dunia.
2. Orang yang mengaku cinta ikhlas di dalam beramal, tetapi dia inginmendapat sanjungan dari manusia.
3. Orang yang mengaku cinta kepada Tuhan yang menciptakannya, tetapi tidak berani merendahkan dirinya.
Rasulullah S.A.W telah bersabda, "Akan datang waktunya umatku akan mencintai lima lupa kepada yang lima :
1. Mereka cinta kepada dunia. Tetapi mereka lupa kepada akhirat.
2. Mereka cinta kepada harta benda. Tetapi mereka lupa kepada hisab.
3. Mereka cinta kepada makhluk. Tetapi mereka lupa kepada al-Khaliq.
4. Mereka cinta kepada dosa. Tetapi mereka lupa untuk bertaubat.
5. Mereka cinta kepada gedung-gedung mewah. Tetapi mereka lupa kepada kubur."

Peringatan pada yg lalai dan lupa.

"Dari Abu Abdullah An-Nu'man bin Basyir r.a. katanya : Saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda : ' Sesungguhnya yang halal itu terang ( jelas ) dan yang haram itu terang, dan di antara keduanya pula terdapat pekara-pekara yang syubahat ( tidak terang halal atau haramnya ) yang tiada diketahui oleh orang ramai. Orang yang memelihara dirinya dari pekara-pekara yang syubahat itu adalah seperti orang yang melindungi agama dan kehormatan dirinya. Orang yang tergelincir ke dalam perkara syubahat itu akan tergelincir masuk ke dalam perkara haram. Laksana seorang pengembala di pinggir sebuah tempat larangan, yang akhirnya lalai dan masuk ia ke dalam tempat larangan itu. Adapun bagi setiap raja sebuah tempat larangan, dan tempat larangan Allah itu adalah perkara-prekara yang diharamkanNya. Dan ketahuilah pada setiap jasad itu seketul daging. Andainya ia baik, baiklah seluruh jasad itu dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruh jasad itu. Itulah hati. '
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saturday, January 3, 2009

Bangsa melayu agama Islam tp??...







Today, i wake up at 6 o'clock. Agak lewat sikit bangun hari ni sbb malam td tidur lewat sekitar 12.30tghmlm. Menyambung bacaanku tntg buku yg hampir 2mgu ku beli, "Don't be sad" jilid yg ke2. Biasa la kalau dah minat pada satu-satu buku mesti la kena pulun utk habiskan. Lagipun buku ni terjemahan daripada buku " La Tahzan ". Memg best buku nie, byk beri semamgat dan kekuatan bg insan2 yg dalam kesedihan. Pendek cerita buku nie memg bagus utk bacaan semua golongan lebih2 lg golongan yg rasa hidup nie gelap, murung, sepi and so on. So jgn lupa dapatkan. Ada 3version keluaran buku nie. Dalam version arabic " La Tahzan ", version inggeris " Don't be sad " dan dalam version melayu " Jangan bersedih ". (promosi).
Today breakfast kt "Old Town White Coffee" . Just makan kaya toast bread dgn mocha jer sbb sakit tekak, so x berapa lalu sangat nak makan. Today we all breakfast berempat. Dlm seronok bersembang sambil breakfast tetiba terlihat oleh mataku akan sepasang "couple" yg duduk berhampiran dgn tempat dudukku. Agak muda ku lihat pasangan kekasih tue tp wot ever la. Zaman makin berubah. Yg amat memeranjatkanku kelakuan si teruna pada si dara tersebut, sungguh memalukan. Langsung tidak ada perasaan malu. Dekat tempat public pun nak berkelakuan tak senonoh. Tak hormat pengunjung lain. Sebagai perempuan aku turut rasa malu melihat keadaan "couple" tue. Kalau ikut hati nak jer pergi depan dia dan tegur.. " why u do this ? ..haaaa ". Tak sepatutnya ia berlaku lebih2 lg "couple" tue org Islam. Sedih tgk bangsa yg satu agama dan satu budaya berkelakuan tak senonoh macam tue. Eeeeeeeeeeeeee geram sangat la tgk" couple" tue. Geram sangat. Merosakkkan nama dan agama sendiri. Mana pergi agama mereka. Seolah2 agama di ketepikan demi kerana perasaan sayang dan kasih pada si dara. Lupa tentang halal haram, dosa pahala dan segalanya tentang agama. Agama ditolak jauh2 dek kerana kasih dan sayang. Murah sungguh harga diri seorang perempuan Islam hingga sanggup membiarkan diri di perlakukan dengan demikian rupa. Very stupid girl. I head this couple...
" Ya Allah, anugerahkan kepada kami perasaan takut kepadaMu yg dapat menghalan kami dari berbuat maksiat kepadaMu, anugerahkan kepada kami kekuatan utk mentaatiMu yg dengannya Enkau memasukkan kami ke dalam syurgaMu; anugerahkan kepada kami keyakinan ( terhadap qadha dan qadarMu ) yg dengannya Engkau menjadikan kami merasa ringan atas semua musibah dunia yg menimpa kami; berikan kepada kami kenikmatan dan manfaat melalui pendengaran, penglihatan, dan kekuatan kami selama kami masih hidup dan jadikanlah semua nikmat dan manfaat itu tetap ada pada kami sampai kami mati; jadikanlah kami sebagai org yg menuntut balas hanya kepada org yg menzalimi kami; tolonglah kami dalam menghadapi org yg memusuhi kami; janganlah Engkau timpakan musibah ( keburukan ) dalam urusan agama kami; jgnlah Engkau jadikan kami sbg org yg menjadikan dunia sbg tujuan utama kami dan janganlah Engkau jadikan kami sbg org yg hanya mengetahui dan memikirkan urusan dunia; dan janganlah kerana dosa yg telah kami perbuat, Engkau menjadikan org yg tidak mengasihi kami sebagai penguasa negeri kami...ameen Ya Rabbal A'alameen..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Friday, January 2, 2009

Hari yg sunyi..


Today rasa sunyi kembali setelah adik-adik pulang ke Egypt. Tiada suara gelak tawa dan gurau senda drp mereka lagi. Namun yg ada hanya suara televisyen yg bergema.
Minggu hadapan 5 January 2009 sessi persekolah juga akan bermula maka semakin sunyilah. Hope peluang kerja yg ku mohon akan datang sesegera yg mungkin. Tak sabar utk memulakan alam yg baru dalam kehidupanku. Alam pekerjaan yg penuh dgn cabaran. Moga cabaran yg bakal tiba kelak mampuku tangani dgn penuh kesabaran dan kecekalan.

(Peringatan pada yg lupa)

The Last Sermon (Khutbah) of Prophet Muhammad (Farewell Sermon)

Prophet Muhammad (SAWS) delivered his last sermon (Khutbah) on the ninth of Dhul Hijjah (12th and last month of the Islamic year), 10 years after Hijrah (migration from Makkah to Madinah) in the Uranah Valley of mount Arafat. His words were quite clear and concise and were directed to the entire humanity.
After praising, and thanking Allah he said:
"O People, lend me an attentive ear, for I know not whether after this year, I shall ever be amongst you again. Therefore listen to what I am saying to you very carefully and TAKE THESE WORDS TO THOSE WHO COULD NOT BE PRESENT HERE TODAY.
O People, just as you regard this month, this day, this city as Sacred, so regard the life and property of every Muslim as a sacred trust. Return the goods entrusted to you to their rightful owners. Hurt no one so that no one may hurt you. Remember that you will indeed meet your LORD, and that HE will indeed reckon your deeds. ALLAH has forbidden you to take usury (interest), therefore all interest obligation shall henceforth be waived. Your capital, however, is yours to keep. You will neither inflict nor suffer any inequity. Allah has Judged that there shall be no interest and that all the interest due to Abbas ibn ‘Abd’al Muttalib (Prophet’s uncle) shall henceforth be waived…
Beware of Satan, for the safety of your religion. He has lost all hope that he will ever be able to lead you astray in big things, so beware of following him in small things.
O People, it is true that you have certain rights with regard to your women, but they also have rights over you. Remember that you have taken them as your wives only under Allah’s trust and with His permission. If they abide by your right then to them belongs the right to be fed and clothed in kindness. Do treat your women well and be kind to them for they are your partners and committed helpers. And it is your right that they do not make friends with any one of whom you do not approve, as well as never to be unchaste.
O People, listen to me in earnest, worship ALLAH, say your five daily prayers (Salah), fast during the month of Ramadan, and give your wealth in Zakat. Perform Hajj if you can afford to.
All mankind is from Adam and Eve, an Arab has no superiority over a non-Arab nor a non-Arab has any superiority over an Arab; also a white has no superiority over black nor a black has any superiority over white except by piety and good action. Learn that every Muslim is a brother to every Muslim and that the Muslims constitute one brotherhood. Nothing shall be legitimate to a Muslim which belongs to a fellow Muslim unless it was given freely and willingly. Do not, therefore, do injustice to yourselves.
Remember, one day you will appear before ALLAH and answer your deeds. So beware, do not stray from the path of righteousness after I am gone.
O People, NO PROPHET OR APOSTLE WILL COME AFTER ME AND NO NEW FAITH WILL BE BORN. Reason well, therefore, O People, and understand words which I convey to you. I leave behind me two things, the QURAN and my example, the SUNNAH and if you follow these you will never go astray.
All those who listen to me shall pass on my words to others and those to others again; and may the last ones understand my words better than those who listen to me directly. Be my witness, O ALLAH, that I have conveyed your message to your people".


(Reference: See Al-Bukhari, Hadith 1623, 1626, 6361) Sahih of Imam Muslim also refers to this sermon in Hadith number 98. Imam al-Tirmidhi has mentioned this sermon in Hadith nos. 1628, 2046, 2085. Imam Ahmed bin Hanbal has given us the longest and perhaps the most complete version of this sermon in his Masnud, Hadith no. 19774.)
…...
One can heed words of wisdom and guidelines from the last sermon (khutbah) of the prophet (SAWS). His sermons emphasized on the following:

* Sacredness of a Muslim’s life and property
* The importance of propagating this message to all others (A Muslim’s responsibility thus does not end by following the religion)
* A reminder that everyone is fully accountable for their deeds and Allah (God) will take every person into account. If everyone heeded to this fact alone, the world would be a much better place today.
* “Hurt no one so that no one may hurt you.” These words of the prophet are self explanatory.
* The prohibition of dealing with interest (Numerous accounts in Quran and Hadith prohibit taking, giving or being a part of any transaction dealing with interest).
* “You will neither inflict nor suffer any inequity.” These words of the prophet are self explanatory.
* The awareness of satan and how satan can work to deviate us from the right path and doing evil things.
* Rights of women over men and rights of men over women.
* Treatment of women with kindness.
* Modesty and chastity in women.
* The importance of worshiping Allah (saying your five daily prayers (Salah), fasting during the month of Ramadan, giving charity (Zakat) and performing pilgrimage (Hajj).
* Equality amongst all (blacks, white, Arabs, non-Arabs, etc.)
* The need to establish justice.
* Islam is the final divine religion (Last prophet and Last Book).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Thursday, January 1, 2009

Selamat Tahun Baru 2009..

Belajar rajin-rajin tau adik2 ku.....


Selamat dtg tahun 2009....

i'm so tired today because malam semalam tidur lewat sangat. Tp dalam lewat-lewat tidur pun hati rasa gembira dan lapang sbb dapat hantar adik-adik dengan selamat kt KLIA.... Yg kelakarnya setiap kali duduk jer mata pun mengantuk. Alih-alih masuk bilik dan terus tidur sampai 6ptg.

Ermmm, diam tak diam dah masuk tahun baru 2009. So tahun ni perlu lebih semangat lagi utk corak masa depan. Apa yer agaknya azam untuk tahun ni?? Takpe la tu rahsia peribadiku.... Apapun pada semua di ucapkan selamat tahun baru. Moga langkah yg di bina utk tahun nie akan lebih jitu. Welcome t0 2009