Pages

Saturday, December 18, 2010

Hari Terakhir






Aku tak pasti samada akan terbang semula ke Kota Kinabalu atau akan terus meninggalkannya. Seandainya hari itu adalah hari yang terakhir maka tidak akan ku ketemu lagi rakan2 sekerja serta anak2 murid ku di SK Sindumin.

Aku masih dalam selima akan status pertukaran ku sekarang. Aku dekat dengan keluarga dan yang tercinta tapi jauh dari kawan2 serta anak2 muridku. Aku masih lagi teringin untuk terus berkhidmat di SK Sindumin tapi segalanya kini ku serahkan padaNya.

Walau bagaimanapun terima kasih pada SK Sindumin, IPGM Kampus Kent dan semua2 yang terlibat secara langsung atau tidak. Sabah is the best place. I LOVE SABAH SO MUCH....

Thursday, December 16, 2010

Tuesday, November 16, 2010

Go To Secret Resipe.






Last week, untuk menghilangkan rasa boring aku menghiburkan hati dengan menikmati hidangan kek di "secret resipe"... nyum..nyum...memang sedap. Sambil makan kek order jugak ice cream yang memang sedap.

Anyway takder apa nak story sangat just nak syer beberapa cebis kenangan masa we all. He.he.he...

Monday, November 1, 2010

KuNdAsAnG....







This week SK Sindumin ( my tempat kejer ) bt lawatan ke Kundasang+Ranau. Seramai 56 orang termasuk yg membawa kami ( driver ). Kiranyer percutian kali nie agak menarik. Tapi da jugak yg xbest sangat2. But kena rahsia just seorang jer yg dpat sy kongsikan.. my best pren kt school ( k.che fadhilah )..

Banyak jugak tempat we all kunjungi. 1st tentu la Kinabalu Park then Poring. 2 tempat jer dah sampai petang. So terpaksa stop aktiviti then sambung plak keesokan harinnya. 31/10 teruskan lawatan ke Ladang Teh Sabah and Tagal Kpg.Luanti.

Suasana memang nyaman dan sangat sejuk. Teringat la musim sejuk terakhir dekat tempat belajar dlu. Ha.ha.ha....

Nie la 1st time berjalan jauh g bercuti dekat Sabah nie. X masa nak g jalan pun sebelum nie. Tapi oleh kerana tempat kerja yg anjur lawatan nie so dapat la gi bejalan. Tapi kena bawa anak2 angkat la lawatan kali nie. Ha.ha.ha...

Dalam banyak2 tempat yang aku kunjungi, yg paling menarik hatiku d Kinabalu Park and Kpg Tagal Luanti. Rasa sgt friendly dengan alam semesta dan kehijauan buminya. Selesa sangat2. So saper2 nk turun ke Kundasang+Ranau jgn lupa singgah ke Kinabalu Park+Tagal Kpg.Luanti. Memang syiok sgt2.....

Nanti aku uploadkan beberapa gambar2 menarik masa aku g jenjalan kt Kundasang+Ranau. So sapa2 yang nak turun ke Sabah jangan lepaskan peluang ke Kundasang nie. Kamu akan rasa dekat dengan alam semulajadi. Dekat dengan pencipta. Hebatnyer Kundasang sampai dapat menarik jiwa aku. Hati aku nie beronta2 nak panjat gunung kinabalu tp train x cukup jd kena tanggung dulu. Nxt year dh cukup train aku pasti akan laksanakan impian aku nie. Ha.ha.ha....

Friday, October 22, 2010

TERpanggil untuk MENYAMPAIKAN "ILMU"

KAWIN KERANA APA?

Nabi saw bersabda:

"1. Sesiapa yang mengahwini wanita kerana kehebatan dunianya , Allah hanya menambah kehinaan padanya.

2. Sesiapa yang mengahwini wanita kerana hartanya, Allah hanya menambah kepapaan kepadanya.

3. Sesiapa yang mengahwini wanita kerana keturunannya, Allah hanya menambah kerendahan padanya.

4. Sesiapa yang mengahwini wanita hanya kerana untuk menjaga pandangannya, memelihar farajnya atau untuk menyambung silaturrahim, Allah akan memberkati lelaki tadi pada isterinya dan memberkati isterinya pada lelaki tersebut."

Hadis riwayat at-Thabrani

Oleh itu kita kena lihat booster pendorong kepada perkahwinan kita. Ini sangat penting terutama lelaki yang akan mengetuai keluarga. Ini bagi memastikan perkahwinan kita diterima disisi Allah swt.

JADILAH LELAKI YANG TERBAIK

Lelaki perlu lebih bersdia untuk bahtera perkahwinan lebih dari wanita. Lelaki perlu melayan sebaiknya kepada isteri seprti Rasulullah saw melayan para isterinya. Nabi saw bersabda:

" Sebaik-baik kamu adalah orang yang paling baik adalah orang paling baik kepada isterinya, akulah orang yang paling baik kepada isterinya."

Hadis riwayat Ibnu Majah dan al-Hakim

JANGAN JADI DAYUS

Jangan pula salah anggap bahawa lelaki yang baik ini lelaki yang mengikut semua kemahuan isteri sehingga membuat perkara yang dilarang. Begitu juga sanggup mempertahankan rumah tangga walaupun pasangan tersebut menyebabkan runtuhnya iman dan akhlaknya. Nabi saw bersabda:

" 3 golongan yang tidak masuk syurga 1. Penderhaka ibu bapa 2. lelaki yang dayus 3. wanita yang menyerupai lelaki."

Hadis yang baik sanadnya seprti dinyatakan oleh pengarang kitab " safwatul ahkam."

Lelaki perlu mengajar perkara yang wajib kepada isterinya seperti ilmu akidah, solat, zakat, puasa, pernikahan, muamalat (jual beli Islam), pembersihan hati dan lain-lain. Kalau dia tidak mampu si lelaki wajib mengajak isterinya pergi kelas pengajian seumpama ini. Bagi pendapat saya kelas muamalat jarang ada di malaysia kerana kuliah malam kebiasaannya adalah tajuk umum. Lebih kepada kelebihan dan dakwah. Ilmu yang lebih mendalam terutamanya muamalat adalah jarang diajar.

PASANGAN MUSUH

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ مِنْ أَزْوَاجِكُمْ وَأَوْلَادِكُمْ عَدُوّاً لَّكُمْ فَاحْذَرُوهُمْ وَإِن تَعْفُوا وَتَصْفَحُوا وَتَغْفِرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ


Hai orang-orang mu'min, sesungguhnya di antara isteri-isterimu dan anak-anakmu ada yang menjadi musuh bagimu maka berhati-hatilah kamu terhadap mereka dan jika kamu memaafkan dan tidak memarahi serta mengampuni (mereka) maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Surah al-Munafiqun ayat 14

Menurut sebab penurunan ayat ini di dalam hadis2 yang sahih adalah kerana lelaki2 yang berada di mekah hendak belajar ilmu Islam dari Rasulullah di madinah. Namun pasangan mereka yang merayu dan menghalang untuk belajar ilmu Islam. Kemudian turun ayat ini. Sepatutnya perkahwinan menyebabkan bertambah rajin untuk menuntut ilmu, berama ibadah dan berkerja untuk Islam tetapi yang terjadi sebaliknya berlaku. Pasangan yang berkahwin hendaklah pastikan ke3 perkara tadi bertambah selepas perkahwinan iatu ilmu , amal dan kerja Islam. Inilah keredaan tuhan dalam perkahwinan. Hanya Salah satu dr tadi bertambah juga tidak memadai kerana 3 perkara ini adalah saling melengkapi. Setakat seronok , happy, bg makan, hubungan kelamin , rumah , perlindungan diri mdan lain2 binatang pun boleh bagi hehe. Oleh itu pilihla pasangan elok2 samada lelaki atau perempuan.

NABI YANG SPORTING KEPADA ISTERINYA

Kalau perkara yang tidak dilarang sisuami hendaklah cuba melayan dan memenuhi kehendak isterinya seperti mana baginda bersama isterinya. Ini beberapa peristiwa Nabi melayan isterinya:

1. Nabi berlumba lari dengan aisyah (hadis BUkhari)

2. Nabi memanggil penyanyi pada hari raya untuk aisyah mendengarnya (hadis sahih)

3. Nabi bagi peluang kepada aisyah untuk melihat permainan tombak oleh org2 habsyah. Masa tu aisyah berada dibelakang nabi dan pipinya rapat dengan pipi Nabi. (hadis sahih Bukhari)

4. Aisyah dan Saodah melawak dengan depan Nabi. Mereka saling ambil makanan dan letak di muka madunya.

Monday, September 20, 2010

SyAwAl + WaLiMaH.....







Menyambut menantu perempuan untuk majlis walimah kali nie. MABRUK utk my brother.. moga kekal ke anak cucu dan menjadi suami yang soleh untuk mendidik isteri ke jalan yang di redhai oleh Allah SWT.

Serba sederhana segalanya. Al maklum la, kalau walimah anak lelaki memang serba sederhana. Tapi yang penting biarlah mendapat keberkatan drp Allah SWT. Jangan membazir dan boros.

Menantu yang ke4 dalam keluargaku dan bakal menyusul insyAllah tahun depan yang seterusnya....

Aku uploadkan beberapa kenangan sepanjang majlis di langsungkan.......

Kemeriahan SYAWAL tahun 2010








Kemeriahan raya tahun nie sangat meriahnyer.. Teruja dengan sambutan Syawal tahun nie.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. MAAF ZAHIR BATIN...
TAQOBBALALLAHU MINNA WA MINKUM....
KULLU AM WA ANTUM TOYYIBUN

Monday, August 30, 2010

Kenduri d umah kawan dekat Putatan....






Malam tadi aku memeriahkan satu majlis berbuka posa dekat umah kawan di Putatan. Majlis sangat meriah dengan kehadiran begitu ramai sekali warga semenanjung. Macam renunion plak.he.he.he...

Menu juadah berbuka malam tadi, nasi putih+ikan tongkol masak lemak+ayam goreng berempah+agar2 rumpai dan sirap limau ais....

Keberkatan ramadhan sangat terasa dengan majlis berbuka posa yang sebegini...
Tiada coretan yang lebih dapat ku kongsikan. Cuma utk tatapan pembaca blog ku, aku uploadkan beberapa gamba...

berbuka d mn??







friday , 27/9 ....

This week aku berbuka posa dengan k.fiza+a.leh and safwan di old town white coffee.

First xtahu pun nak buka posa kt situ. Di rahsiakan oleh a.leh pada mulannya tempat berbuka kami tue. Jam 5.15 petang we all bergerak ke tempat yang di rahsiakan. ha.ha.ha....

Tempat yang we all tuju melalui laluan ke pusat membeli belah Karamunsing. Masih di rahsiakan. Mana la a.leh nak bawa nie....alahai.....
Beberapa simpang mesti di lalui before masuk ke satu center yang agak x-clusive. Sesampai dekat situ kena ambik tiket parking. Banyak tempat makan yang x-clusive ada dalam center tue. Tapi mataku memang terus terpandang terus ke satu signboard besar yang bertulis { OLD TOWN WHITE COFFEE }.. dalam hati mula terkenang, lama sudah x makan dekat tempat nie.

We all parking keter, then aku tanyer dekat a.leh, buka posa kt mn nie?? { aku tanye mcm tue sbb kt ctu memg banyak cafe+restoren yang x-clusive..then a.leh jawab... hari nie kita buka posa dekat restoran nie, sambil dia menunjukkan arah tangan ke situ. { OLD TOWN WHITE COFFEE }

We all pun masuk ke dalam restoren then terus je capai menu...aku jadi tukang "tik" menu yang nk di order pada paper yg telah di sediakan oleh pihak restoran. Aku pesan asam laksa and oren twister. k.fiza and a.leh pesan, mee kari+nasi ayam special+rose float+telur 3suku and satu lagi minuman [ aku x igt aper nama dia ].

Pesanan akan sampai d meja bila waktu berbuka masuk nanti.ha.ha.ha.....

Aduhai, penat badan tidak terkira hari nie.....
Masuk jer waktu berbuka kami terus jer menjamah makanan yang terhidang dengan begitu bersemangat sekali.he.he.he....lapar punyer pasal.
Tengah2 sedap makan tetiba safwan menangis meraung...luka bibir dia.menangis..sian dia safwan buchuk..k.fiza+a.leh mengawal keadaan dengan sesegeanya, alhamdulilallah. Safwan pun memangis kejap jer. Alhamdulilallah semuanya berlalu dengan begitu sahaja dengan baik2 sahaja.

Makan punyer makan sampai la jam 8mlm di sana. then we all bergegas nak blik ke rumah dengan perut yang kenyang..Alhamdulilallah rezeki daripada Allah masa tue begitu mura sekali.

kira-kira this week minggu last makan dengan k.fiza+a.leh and safwan, pasni k.fiza cuti sampai hujung tahun..rindu la dekat family angkat ku nie kelak..terutama dengan keletah safwan......

{ thnx k.fiza + a.leh belanja fazat buka posa dekat OLD TOWN WHITE COFFEE }

Friday, August 27, 2010

Kemeriahan SK Sindumin pada Hari Jumaat







Kemeriahan hari jumaat yang begitu happening d SK Sindumin.....

Wednesday, August 25, 2010

Semangat Merdeka Warga SK Sindumin







Bersempena bulan kemerdekaan yang bakal diraikan tidak lama lagi, satu program pertandingan mendeklamasikan sajak telah diadakan di perkarangan SK Sindumin. Program ini lanjutan daripada kempen mengibarkan Jalur gemilang yang telah di lancarkan pada minggu lalu. Sambutan daripada pelajar2 sangat memberansangkan. Aku jadi bangga dengan anak2 muridku yang begitu berani menyahut cabaran untuk mendeklamasikan sajak mereka.

Jangan main2 dengan pelajar SK Sindumin, setiap kali ada pertandingan yang di anjurkan, mesti penyertaan sangat meriah. Pelajar berlumba-lumba nak masuk. Memamg bagus bebudak nie. Macam nie la kalau nk maju, sentiasa berlumba-lumba untuk rebut peluang.

Aku plak sekali lagi kena jadi juru gambar untuk pertandingan kali ni. Almaklum la aku nie salah seorang daripada guru IT sekolah.
( hahahaaaaaaa )...
Isnin minggu depan GB dah tempah aku sekali lagi untuk jadi camera women untuk majlis penyampaian hadiah bagi program sepanjang bulan kemerdekaan...
Nie kalau aku ambik charge gerenti boleh buat bisness jugak nie...
( haahahaaaaaaas )


Sebagai tatapan semua,aku uploadkan beberapa keping untuk menunjukkan kemeriahan pertandingan mendeklamasikan sajak bersempena bulan kemerdekaan.

Monday, August 23, 2010

Rezeki Daripada Allah d Bulan Ramadhan



pemandangan d siang hari..sempat lagi aku ambik gambar before balik sipitang



habis jer terawih try klik lg gambar sekeping utk upload kt blog.. heheheheeeee

Alhamdulilallah, dengan keberkatan bulan Ramadhan, tahun nie dapat la mengerjakan ibadah puasa dengan kawan2 di Kota Kinabalu. Actualy kalau hari kejer berposa dekat Sipitang so apa salahnyer untuk tahun nie menjalani ibadah posa weekend di Kota Kinabalu dengan kengkawan and ........bukan selalu.

Tak jugak ketingglan mengerjakan solat sunat terawih+witir d masjid negeri d Kota Kinabalu. Terasa betul2 melalui ibadah Puasa Ramadhan bila dapat berterawih d masjid negeri. Rasa tenang dan lapang jer.

Tahun nie untuk kali ke6 puasa d rantauan. Namun tidak la sehebat masa ku belajar dulu. Langsung x dapat balik k tanahair. Tapi untuk tahun k2 dapat berpuasa dengan keluarga. Alhamdulilallah , syukur pada Allah.

Moga tahun2 yang akan datang akan ada kesempatan lagi untuk mengerjakan ibadah puasa dengan keluaga d semenanjung.
Rindunyer dengan my family.....

D Chicken Rise Shop





20/8 Jumaat, kul 6.29 aku berbuka d chicken rise shop. Alkisahnyer nak buka posa dekat situ kena tempah meja. So tempahan telah dibuat untuk 4orang. Jadi 2pasang kekasih boleh makan la...hehehe..tapi just yg ada sepasang kekasih, seorang budak dan teman kepada pasangan kekasih.hahahaaaaaa...

Menu biasa la chicken rise, sayur, then pie, sirap bandung cincau.( package ).. Memamg berselera makan. Sampai kekenyangan perut. hahahaa... makan kali nie kena bayar around RM70 and up...

Alhamdulilallah rezeki hari tue Allah permudahkan. Syukur pada Allah SWT.